Belangrijke mededelingen en andere tips en informatie vindt u op JURY'S INFOPAGINA

.
Je kunt JurysMening volgen via DEZE RSS-FEED.

dinsdag 10 september 2024

Jury's Commentaar: Duitsland voert weer grenscontroles in



Jury's Commentaar:


Duitsland gaat dus weer grenscontroles invoeren bij al zijn grensovergangen, dus ook die met Nederland. Zo wil Duitsland criminaliteit en terrorisme tegengaan na de aanslag in Solingen, waarbij een Syrische asielzoeker drie mensen tijdens een evenement heeft doodgestoken. En Geert Wilders vindt dat maar een wat goed idee waarvan hij vindt dat Nederland dat Duitse voorbeeld moet volgen om ook dergelijke aanslagen in Nederland te voorkomen.
Maar hoewel ik het aan de ene kant begrijp vind ik het aan de andere kant geen goed idee, want we hebben toch binnen de Europese Unie (EU) afgesproken wat we vrij kunnen reizen en goederen kunnen vervoeren? En die vrijheid wordt de burgers van de EU met deze maatregel ontnomen.
Nee, we moeten niet opnieuw grenscontroles bij onze binnengrenzen opnieuw invoeren, we moeten grenscontroles aan de buitengrenzen van de EU intensiveren zoals in Griekenland, Italië en Spanje, en andere landen die EU-buitengrenzen hebben.
Natuurlijk moeten alle EU-landen daaraan een bijdrage leveren en zaken zoals organisatie, kosten en personeel niet alleen op het bordje van de landen met buitengrenzen leggen.
Want het moet toch best te organiseren zijn dat alle EU-landen zonder buitengrenzen een aantal grenswachten sturen naar de landen met buitengrenzen om daar te helpen bij het bewaken van die buitengrenzen? Dan kunnen wij EU-burgers binnen onze grenzen vrij blijven reizen en goederen vervoeren.
Het lijkt mij beter als het kabinet en de coalitiepartijen deze route ook zouden volgen en niet onze vrijheid te beperken om zonder paspoort binnen de EU te reizen.

POLITIEK: Vragenuur Tweede Kamer 10 september





zondag 8 september 2024

Jury's Mening: Een op hol geslagen kabinet

Het nieuwe kabinet van premier Schoof, met PVV, VVD, NSC en BBB, is nog maar amper begonnen en het lijkt er op dat het al helemaal op hol is geslagen. Want dit kabinet blijkt heel goed met de rode pen om te kunnen gaan om overal strepen doorheen te zetten waar het betreft beleid van de vorige kabinetten van oud-premier Mark Rutte (VVD).
De eerste vette rode streep werd gezet door de nieuwe minister van landbouw Femke Wiersma van de BBB. Zij zette vorige week een dikke streep door het stikstofbeleid van het vorige kabinet. Dat had 3 jaar geleden zo'n 20 miljard euro uitgetrokken om de provincies nieuw beleid rond stikstof te maken in overleg met boeren en maatschappelijke organisaties van natuur en milieu. Nu na 3 jaar de provincies na hard werken en veel overleg hun nieuwe plannen bijna klaar hebben zet de nieuwe minister er een dikke rode streep doorheen. Weg bijna 20 miljard euro, want ik meen begrepen te hebben dat er nog maar zo'n 2 miljard van over is, provincies en oranisaties die al hun werk en overleg voor niets hebben gedaan, en boeren die opnieuw langer in onzekerheid moeten leven. Ik vond de typering van dit besluit door Kamerlid Grinwis van de ChristenUnie wel treffend in een commissiedebat. Hij sprak van 'pyromanenpolitiek'. Want minister Wiersma heeft dan wel die dikke streep door het oude beleid gezet, nieuw beleid is nog helemaal niet daarvoor in de plaats gekomen, laat staan dat het een meerderheid in met name de Eerste Kamer gaat halen, want daar heeft deze nieuwe coalitie geen meerderheid. Benieuwd dus hoe zij daar oppositiepartijen als GL/PvdA, D66, CDA, en ChristenUnie, laatste drie zaten in het vorige kabinet, gaat overtuigen van haar nieuwe beleid. In elk geval gaf dit resolute belsluit mij wel de indruk van 'een dom blondje' bij Femke Wiersma.
Nog een dikke streep door oud beleid, nu van Barry Madlener. Hij is namens de PVV de minister van infrastructuur en Waterstaat, en zette een vette streep door de plannen van het vorige kabinet om Schiphol te laten inkrimpen door het aantal vliegbewegingen met duizenden te verlagen, met name in de nacht, om de omwonenden in de steden en dorpen rond Schiphol minder geluidsoverlast en meer rust te geven. Minister Madlener vindt dit kennelijk onzin, en hij suggereerde in de media zelfs dat Schiphol nog wel wat kan uitbreiden.
En dan als laatste deed onze nationale 'kapo' van het nieuwe kabinet, mevrouw Marjolein Faber van de PVV, als minister van asiel en migratie, ook nog een duit in het zakje door per 1 januari 2025 een dikke streep door de 'Bed-Bad-Brood' regeling van het vorige kabinet te zetten. Een financiële bijdrage aan gemeenten om uitgeprocedeerde asielzoekers toch van enige opvang te voorzien zodat deze niet in de anonimiteit terecht komen en gaan zwerven op straat. Hier komt ontegenzeggelijk en duidelijk de onmenselijke en extreemrechtse PVV-politiek tevoorschijn waar ik al bang voor was toen dit kabinet tot stand kwam.
Dit zijn drie voorbeelden van de 'nieuwe wind' die er in politiek Den Haag is gaan waaien die totaal losgeslagen is, en waarvan ik enkele gebeurtenissen die tot dit onwenselijke en foute kabinet, naar mijn mening, hebben geleid niet kan begrijpen.
Ten eerste begrijp ik niet dat 2,5 miljoen kiezers op de PVV, extreemrechts, hebben gestemd en daarme onmenselijke en extreemrechtse politiek in een kabinet mogelijk hebben gemaakt.
Maar ten tweede begrijp ik ook de partijen VVD en NSC niet die aan de tot stand koming van dit onzalige en ongewenste extreemrechtse kabinet hebben meegewerkt en daarmee ook mede verantwoordelijk zijn geworden voor dit onmenselijke en extreemrechtse beleid in de Nederlandse regering, waar ze zich, vind ik, zwaar voor moeten schamen.
De Belgische viroloog Marc van Ranst, bekend van het coronanieuws in België, schreef op 15 mei 2024 op X (voorheen Twitter) een treffende zin als reactie op de vorming van een kabinet tijdens de formatie in Nederland. Hij schreef "Wanneer er één racistische partij in het kabinet zit met drie coalitiepartners, dan zitten er vier racistische partijen in het kabinet".
Ik had het niet beter kunnen verwoorden en ben het hier helemaal mee eens. Dit onsmakelijke en op hol geslagen kabinet moet dan ook zo snel mogelijk weer verdwijnen in het belang van Nederland. Gezien de onderlinge verhoudingen tussen partijleiders Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) denk ik zomaar dat de val van dit kabinet niet ver weg is, ik verwacht binnen dit politieke jaar, dus voor het volgende zomerreces in 2025, maar misschien wordt zelfs de kerst van dit jaar niet gehaald voor dit kabinet. En daar zal ik niet rouwig om zijn.