*** Welkom op Jury's Mening ***

zondag 6 oktober 2024

Dilan Yeşilgöz (VVD): "pro-palestijnse protesten op stations zijn smakeloos"



Jury's Mening:

VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde in het programma WNL op zondag pro-palestijnse demonstraties op stations (sit in) op 7 oktober, naar aanleiding van het feit dat de aanslag van Hamas in Israël op die dag 1 jaar geleden is, "smakeloos en echt verschrikkelijk". Zij vindt zelfs dat de NS door deze protesten toe te staan antisemitisme faciliteert, in reactie op een oproep van lokale VVD-ers om NS-baas Wouter Koolmees te vragen die protesten tegen te houden en niet te faciliteren, verwijzende naar de rol van de NS in de Tweede Wereldoorlog bij deportatie van Joden.
In een reactie op de woorden van Yeşilgöz vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat Yeşilgöz daarmee de protesten criminaliseert. Ik vindt van dergelijke acties twee dingen. Ten eerste vind ik protesten die anderen hinderen in hun dagelijkse leven onacceptabel. Dat is niet alleen bij deze protesten op stations, maar ook het bezetten van (snel)wegen door klimaatactivisten of boeren.
Natuurlijk is demonstreren een groot grondrecht in onze samenleving, maar wat mij betreft demonstreer je op bijvoorbeeld het Malieveld in Den Haag of het Museumplein in Amsterdam waar je verder niemand anders hindert die niet met het protest bezig is, en niet op de A12 of op treinstations of luchthavens.
Maar ten tweede vind ik de woorden van Yeşilgöz volstrekt onacceptabel en ook zeer overdreven. Zij pleit hiermee volgens mij voor inperking van grondrechten van de bevolking. Ook toont zij hiermee opnieuw aan dat zij 100% onvoorwaardelijk achter Israël staat en de Palestijnen categories als terroristen bestempeld.
Volgens mij vindt zij dus ook het geweld van Israël en 1200 Israëlische dodelijke slachtoffers tegen ongeveer 45000 aan Palestijnse kant, waaronder duizenden kinderen, nog steeds legitiem en proportioneel.
Dat laatste vindt ik onacceptabel en wat mij betreft is Israël duidelijk bezig met het plegen van oorlogsmisdaden en zelfs genocide tegen de Palestijnse bevolking. Dit groffe geweld, dat al 1 jaar duurt, staat niet meer in verhouding tot waar het allemaal mee begon, de terreurdaad van Hamas op 7 oktober 2023.
Het wordt tijd dat Dilan Yeşilgöz, en niet alleen zij maar meer Kamerleden, eens stoppen met het verheerlijken van het geweld van Israël zonder ook naar de gevolgen aan de andere kant te kijken, en dat de Nederlandse politiek de Israëlische regering eens tot de orde gaat roepen en de ambassadeur van Israël op het matje gaat roepen om duidelijk te maken dat Nederland Israël niet onvoorwaardelijk blijft steunen als het disproportionele geweld niet stopt.